Kell-e rafinéria az MLM üzlet építéséhez?

baratsagos-rablasEgy kedves érdeklődővel beszéltem ma, aki így fogalmazta meg aggodalmait az üzlettel kapcsolatban: Én nem vagyok olyan rafinált, hogy ez menne!

Vajon mi lehet az oka annak, hogy az emberek, úgy gondolják, az MLM üzlethez rafinéria kell, mintha az egész arról szólna, hogyan húzzuk bele az embereket a csőbe, hogyan csapjunk be másokat, és vegyük rá arra, hogy azt csinálják, amit mi szeretnénk. Trükkök, ügyeskedés, rábeszélőképesség, befolyásolás talán ezt értik rafinéria alatt?!

Van-e ennek valami alapja?

Hát nehéz erre 100%-os választ adni. Hisz, ahogy a szóban benne van, ez is egy marketing tevékenység. A marketing lényege pedig a piacteremtés, az érdeklődés felkeltése. És a marketingnek az a lényege, hogy nem hagyja a véletlenre, hogy a piac rátaláljon egy termékre, szolgáltatásra, hanem úgy jelenteti meg az adott dolgot, hogy az felkeltse az emberek figyelmét, és megtegyék az általunk áhított dolgot, vásároljanak, regisztráljanak, fizessenek az általunk menedzselt szolgáltatásért! És bizony sokszor egy „jól sikerült” marketing úgy éri el, hogy a pénztárcánkhoz nyúljunk, hogy észre se vesszük, hogy ki helyezte belénk a gondolatot! Az, hogy melyik cég termékét választod, bizony nagyon sok impulzus hatására történik meg, amik közül sokról azt se tudod, hogy elért téged! Látni érdekes filmeket erről, ahogy útközben elhelyezett képekkel, szövegekkel, olyan gondolatokat helyeznek el emberekbe, hogy beérve a „célba” a kísérleti alany, pld. Vágó István olyan dolgot választ amit, az impulzusokat elhelyezők akartak!

csalok2 (1)Hogy hol a határ, mi ami még elfogadható, és mi az ami már durva befolyásolás, „átprogramozás” nehéz megmondani.  Minden marketing alapjában 2 elemre épül, vagy az emberek nyereség iránti vágyára, vagy a veszteségtől való félelmére! Mi lenne ha? Mi lesz ha ? ….

Szóval, rafinéria kell az MLM –hez?

Igazából, azért persze bőven vannak esetek, cégek ahol az ember valóban ezt érzi!

Nem teljesen mondanak el mindent, vagy óvatosan bánnak a teljes információval, és csak az előnyökről beszélnek, a kötelességekről, elvárásokról stb nem.

A legismertebb turpisságok, az Amway sztorik. Számtalan történetet hallani, mikor az embereket úgy csábították oda ilyen rendezvényekre, hogy osztálytalálkozót hirdettek, baráti családi összejövetelt, partit stb, és mikor betoppant az illető, akkor esett le lassan, hogy „kelepcébe csalták” és Amway bemutatót kell meghallgatnia! Engem is anno úgy keresett meg egy ismerősöm, hogy középvezetőket keresnek egy nemzetközi vállalkozáshoz. Hát gondoltam meghallgatom mi a munka, és mennyit fizetnek érte. Már nálunk derült ki, hogy Amwayt kell terjesztenem. És jöttek a kifogáskezelések.  Mondtam nincs pénzem. Ha lenne, csinálnám? Nincs időm. Ha lenne, akkor csinálnám? Hu de vártam már, hogy ki tudjam tenni őket a lakásból! Utálom, ha valamire rá akarnak szedni ilyen előre megírt kérdésekkel!

Valószínűleg a rendszerváltás kori „még tanulatlan” lelkes amatőrök rontották le az Amway nevét annyira, hogy utána sokszor még a nevét se merték kimondani, helyette Alticor, Webso nevek mögé voltak bújtak Ez bizony turpisság volt, s érdekes más cégnél nem hallani ilyen sztorikat, általában tisztességes a tájékoztatás, hogy hova hívják az embereket! Szerintem ma már Amway ügyben is így van, látom, hogy épül és működik az az üzlet is. Talán pont azért, mert ma már bátrabban felvállalják a témát.

Ilyen turpisság a túlcsordulás ígérete is, amikor egy bemutató végén, úgy kívánnak rávenni a csatlakozásra, hogy ha nem most lépsz be, akkor a szponzorodtól jövő emberek, új csatlakozók nem alád fognak kerülni, és mennyit vesztesz, ha nem aznap lépsz be, és persze nem a legnagyobb, legdrágább csomaggal! „Ezzel fogod a legtöbbet keresni, ez a legjobb befektetés, mi az egy vállalkozás elindításához 3-600 ezer forint, így kapsz legtöbb visszatérítést az alsóvonalaid forgalmából stb!”

És persze neked is majd részt kell venni a turpisság továbbadásában, hisz ha már ennyi pénzt beletettél, – esetleg hitelt vettél fel – nem hagyhatod elveszni, neked is ezt kell elhitetni másokkal, különben nem jön a pénz! Nekünk ilyen szomorú tapasztalatunk a Nuskin cégnél volt, ahol be lehetett lépni akár 4700Ft regisztrációs díjjal is anno 2005 körül mégis addig győzködtek, hogy hitelt vettünk fel, hogy ki tudjuk fizetni a 300 ezres indulást! Máig szégyellem, hogy belerángattunk hasonlóan mi is embereket, így mi visszakerestük a pénzt, de az alsó vonalak már nem. Egy idő után eldöntöttem, hogy inkább hagyom, hogy lenullázódunk, elveszítjük a szintünket, de nem fogok több pénzt belerakni!

ScamBeszélhetnénk még az eltitkolt kisbetűs részekről, elvárásokról, kötelező forgalmakról, plusz költségekről, amikről, csak belépés után hallunk először!  Legkirívóbb példa, mikor például „ingyen” autókat ígérnek, a csatlakozóknak, amit már minimális kis forgalom után átvehetnek majd! Ezt a céget szinte nem is a termékeivel reklámozzák, alig tudni mi is a termékük. Az „autó ígérete” a termék, a turpisság, amivel be húzzák az embereket a csőbe! A csőbe, mert ha nem hozza majd az elvárt forgalmat a tag, akkor bizony vége az ingyen autónak, és fizetheti a magas lízingdíjat, ha nem akarja elbukni az autót!

Azért nem riasztanám el a tisztelt nagyérdemű érdeklődő közönséget! J

Az MLM a network marketing alapjában véve egy tisztességes szakma, ami a legigazságosabb javadalmazási rendszer, kitörési pont lehet a legtöbb ember számára.

Egy szakma, amiben mindenki sikeres lehet, úgy gondolom minden turpiszság nélkül is.

Persze azért nem árt tisztázni, hogy milyen céghez akarunk csatlakozni, és alaposan átnézni, mit adnak, mit várnak el, és milyen kötelezettségek lesznek a későbbiekben! Mi az üzlet motorja? Mindig új és új tagok behozása a cél, a lehető legnagyobb üzleti csomaggal? Vagy stabil fogyasztáson alapuló, fogyasztói hálózatról van szó, ahol az emberek akkor is megvennék a terméket, szolgáltatást, ha nem fűződne hozzá anyagi érdekük. Az elsőhöz bizony sokszor turpisság kell, anélkül nem biztos, hogy könnyen kiad valaki fél millió forintot, és kötelezi el magát havi kiadásokra!

A fogyasztói hálózat építése bizony hosszabb folyamat!

És az is igaz, ha nem alkalmazz valaki ilyen módszereket, lehet, hogy lassabban halad, és lassabban keress majd pénzt. Itt is mint minden dologban, meg kell találni az egyensúlyt!

Fontos, hogy teljes legyen a tájékoztatás. Mondjuk el az előnyöket, tárjuk fel a lehetőségben rejlő potenciált, beszéljünk a várható eredményekről, de ne kerüljük annak tisztázását se, hogy milyen befektetéssel jár, ha van olyan, milyen elvárások vannak, és mennyi munkát tanulást kell belefektetni!

imagesSemmi értelme embereket berángatni hamis ígéretekkel, mert hosszú távon úgy se fog hasznot hozni ez senkinek! Sajnos azonban tényleg vannak cégek, gátlástalanok, akik nem hosszú távra építkeznek emberekkel kapcsolatban! Tudják, hogy ha nem megy az üzlet – és a tények szerint az emberek 80%-ának nem megy – akkor az emberek abbahagyják, s nem csak az üzletet, hanem a termékek vagy szolgáltatás fogyasztását, használatát is! Ezért építenek a marketingbe olyan mézesmadzagokat, hogy az új belépő ne várakozzon sokáig, ne lassan ismerkedjen a termékekkel stb. hanem rakétaként induljon be! Érdekelté teszik, hogy már az első 2-3 hónapban rostálja át az egész ismeretségi körét, minimum 500 fős névlista, heti min 6 bemutató, darálni mindenkit és mindenkit, amíg lehet, amíg hajlandó pénzt betenni, és kapcsolatait az MLM oltárára vinni! Ha már sikerült megvetetni a legnagyobb kezdőcsomagot, aláíratni a havi kötelező rendelést, elintézni, hogy adja ki a kontaktjait, kapcsolati listáját, akkor a felső vonal már megint nagyot nyert, az új belépő meg vagy ügyes lesz és rafinált és túléli, esetleg még csúcskereső is lehet, vagy belebukik pár hónap után, és mindent veszni hagy, csak hogy kiléphessen a rendszerből! Ilyenkor telnek meg a hirdetési oldalak, a féláron hirdetett MLM termékekkel, rontva más MLM hálózatépítők esélyét és forgalmát.

Szóval rafináltnak kell lenni a sikerhez?

Hát szerintem semmiképp!

Persze vannak alapvető emberi kommunikációs dolgok, amiket érdemes alkalmazni.

Jó az emberekre mosolyogni, jó meghallgatni őket és figyelni rájuk! Jó udvariasnak lenni, jó megkeresni a közös pontokat, amiben megegyezhettek, hogy igaz! Fontos jó benyomást tenni az emberekre.

Fontos érdekesnek lenni, a kevesebb is néha több! Jó kipuhatolni a jelöltünk irányultságát, az üzlet vagy a termék érdekli jobban stb. Jó nem hagyni elúszni a beszélgetést, jó konkrét dolgokat megbeszélni, ha kell kifogást kezelni.  Ezek nem turpisságok!

Én a DXN üzletét építem, immár hatodik éve!

És elmondhatom, hogy mai napig sincs semmi szégyellni valóm, senki se haragszik rám, mert behoztam az üzletbe, senki nyakán nem ragadt raktárkészlet, senki se mondta, hogy nem érte meg a termékeket megvenni.

A DXN és én is hasonlóan gondolkodunk. Tájékoztatunk, de mindenkit felnőtt emberként kezelünk! Átadjuk az információkat, a tényeket és hagyjuk, hogy mindenki szabadon döntsön!

Nem ködösítünk, nincs mókus vakítás, nincsenek kis betűs részek, és mindenki úgy csatlakozik, ahogy akar, nem szedjük ki az emberek zsebéből a pénzt, csak hogy a vezetők jól járjanak!

Szóval, ha egy turpisságoktól mentes MLM céget keresel, ahol a gyors meggazdagodás helyett a lassabb, de stabil jövedelem a fő irány akkor csatlakoz te is!

Most azonnal mert különben lemaradsz a….. na hagyjuk a turpisságokat hihi!

Itt bármikor megteheted: http://wellnesskavehaz.hu/member_registration_private

Vélemény, hozzászólás?